Home informatie Wanneer Heb Ik Koorts?

Wanneer Heb Ik Koorts?

door Redactie
0 comment

Een normale lichaamstemperatuur is ongeveer 37 graden Celsius (°C), hoewel deze kan variëren van 36,5°C tot 37,5°C. In de ochtend is de normale temperatuur vaak lager en wordt hoger gedurende de dag, met het hoogtepunt in de late namiddag of avond. Koorts wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 38°C of hoger. Koorts is vaak een teken dat het lichaam een infectie bestrijdt. Koortsverlagende middelen kunnen helpen om de temperatuur te verminderen.

Wanneer Moet Ik een Arts Bellen?

Het is raadzaam om contact op te nemen met een arts als:

  • De koorts meerdere dagen aanhoudt.
  • De koorts gepaard gaat met andere klachten zoals een ernstige hoofdpijn, kortademigheid, of aanhoudende misselijkheid.
  • De temperatuur 38,8°C of hoger is.
  • Er twijfel is over hoe de temperatuur het best kan worden gemeten.

Hoe Vaak Moet Ik Mijn Temperatuur Opnemen?

Het meten van de temperatuur is een momentopname. Het is daarom aan te raden om meerdere keren per dag de temperatuur te meten en te noteren. Dit helpt de arts om de ernst van de klachten beter in te schatten. Bij gebruik van koortsverlagende medicijnen is het belangrijk om de temperatuur te blijven volgen om te zien of de medicatie effectief is.

Voor kinderen zijn oorthermometers of contactloze thermometers aan te raden. Deze kunnen metingen uitvoeren zonder het kind te storen, zelfs wanneer het slaapt.

Thermometers Bewaren en Schoonmaken

Nieuwe thermometers worden geleverd met instructies voor het schoonmaken en bewaren. Volg deze instructies nauwkeurig om de levensduur van de thermometer te verlengen. Enkele basisinstructies zijn:

  • Reiniging: Reinig de thermometer voor en na gebruik met een doek met zeep en water. Gebruik alcohol voor het schoonmaken van de uiteinden. Spoel af met water, maar voorkom dat delen die niet waterbestendig zijn, nat worden. Vermijd bijtende reinigingsmiddelen.
  • Opslag: Gebruik een opbergkoffer indien geleverd, en bewaar de thermometer op een droge plaats met een constante temperatuur.
  • Specifiek Gebruik: Label en bewaar thermometers apart wanneer deze voor specifieke doeleinden worden gebruikt, zoals rectale metingen bij kinderen.
  • Onderhoud: Controleer regelmatig de batterijen van de thermometer en vervang deze op tijd.

Verschillende Types Thermometers en Hun Kenmerken

Er zijn verschillende soorten thermometers, elk met eigen kenmerken. De keuze van de juiste thermometer hangt af van factoren zoals gezinssamenstelling, gebruiksfrequentie, budget, en persoonlijke voorkeuren. Enkele populaire types zijn:

  • Digitale Staafthermometers: Geschikt voor orale, axillaire (onder de arm), en rectale metingen.
  • Oorthermometers: Meten de temperatuur in de gehoorgang en zijn snel en gebruiksvriendelijk.
  • Contactloze Thermometers: Meten de temperatuur via infraroodtechnologie en zijn ideaal voor gebruik bij kinderen omdat ze geen direct contact vereisen.

Door een weloverwogen keuze te maken, zorg je ervoor dat je altijd een betrouwbaar instrument hebt om koorts snel te herkennen en te handelen indien nodig.

Lees ook

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.