Inhoudstabel
Alles wat je moet weten over apocriene zweetklieren
Je hoort vaak over zweetklieren, maar wat zijn ze precies? Ons lichaam bevat twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren. In dit artikel richten we ons specifiek op de apocriene zweetklieren en hoe ze functioneren.
Wat zijn apocriene zweetklieren?
Apocriene zweetklieren zijn een van de twee typen zweetklieren in het lichaam, naast de eccriene zweetklieren. Hoewel ze in veel opzichten vergelijkbaar zijn, zijn er ook belangrijke verschillen. Apocriene zweetklieren zijn groter, hebben een spiraalvormige structuur en liggen dieper in de huid dan de eccriene zweetklieren. Een opvallend verschil is dat apocriene zweetklieren uitmonden in haarzakjes in plaats van direct op de huid via poriën.
Deze klieren zijn alleen te vinden op specifieke delen van het lichaam, namelijk in de oksels, liezen, rond de tepels, bij de geslachtsorganen en rond de anus. Ze worden meestal pas actief tijdens de puberteit.
Een ander belangrijk verschil is de aard van het zweet dat door de apocriene klieren wordt uitgescheiden. Waar eccriene klieren voornamelijk vocht produceren om het lichaam te koelen, scheiden apocriene zweetklieren kleine hoeveelheden vocht uit, maar vooral vetten zoals cholesterol, vetzuren en triglyceriden. Dit type zweet speelt een rol bij seksuele signalering en het afbakenen van territorium.
Geur van zweet
Zweet zelf is geurloos, maar de onaangename geur die we vaak associëren met zweten, ontstaat wanneer bacteriën op de huid het zweet afbreken en omzetten in geurende stoffen zoals boterzuur. Dit is de reden waarom zweet onder de oksels vaak sterker ruikt dan zweet op andere delen van het lichaam.
Zweetklieren in de huid
Zweetklieren bevinden zich in de lederhuid, de laag tussen de opperhuid en het onderhuidse bindweefsel. Deze laag bestaat onder andere uit fibroblasten, collageenvezels en elastinevezels, die bijdragen aan de structuur en elasticiteit van de huid. De dikte van de lederhuid neemt toe tijdens de kindertijd en puberteit en blijft vervolgens gedurende ongeveer 50 jaar stabiel.
Zweet op de huid
Apocriene zweetklieren zijn voornamelijk geconcentreerd onder de oksels. De aanwezigheid van veel bacteriën in dit gebied verklaart waarom zweet onder de oksels zo sterk kan ruiken, terwijl zweet op andere delen van het lichaam, zoals de handen, minder geurt. Zweetvoeten kunnen ook sterk ruiken door de aanwezigheid van bacteriën in sokken, schoenen en op de voeten zelf.
Oplossingen tegen zweet
Heb je last van overmatige transpiratie onder de oksels, op de handen of ergens anders op je lichaam? <xyz> biedt een breed scala aan effectieve producten en oplossingen voor elk zweetprobleem. Of het nu gaat om transpiratie onder de oksels, zweethanden, of zweet op andere delen van het lichaam, wij kunnen je helpen. Met onze producten en gratis, deskundig advies, bieden we altijd een passende oplossing voor jouw specifieke situatie. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Ontdek onze producten voor oplossingen op maat voor elk zweetprobleem.
1 comment
[…] zijn de enige diersoorten die zweetkliertjes hebben, al heeft de ene soort er meer als de andere. Vooral hoefdieren (paarden, koeien), […]